2 min | Skatt

Hur ska du som arbetsgivare tänka kring julgåva?

Hur ska du som arbetsgivare tänka kring julgåva?

Det närmar sig jul och en fråga som många ställer sig inför denna högtid är ”Vad är det egentligen för regler som gäller vid julgåvor till anställda?”. Vi har nedan sammanställt vilka regler som gäller enligt Skatteverket.

En gåva från arbetsgivare är oftast en skattepliktig förmån, det finns dock några undantag och ett av undantagen är julgåvor. Denna gåva är skattefri så länge gåvans värde, det vill säga marknadsvärdet inklusive moms, inte överstiger 500 kronor. I detta belopp räknas inte kostnader för administration och transporter in. Om det skulle vara så att gåvan överstiger beloppsgränsen om 500 kronor så är gåvan skattepliktig redan från första kronan.

För att reglerna för skattefrihet ska gälla så krävs det utöver beloppsgränsen även att du uppfyller nedan:

  • Du som arbetsgivare ger gåvan till alla anställda eller en större grupp av anställda.
  • Gåvan får inte lämnas i pengar eller i presentkort som går att bytas mot pengar. Om presentkortet däremot inte går att byta till pengar så kan det vara en skattefri gåva.

Om arbetsgivaren bestämmer sig för att ge en penninggåva till en ideell verksamhet istället för en julgåva så finns det två olika bestämmelser för hur detta ska hanteras skattemässigt. Om det är den anställda som vill att arbetsgivaren ska skänka pengarna till en organisation så är det den anställda som ska beskattas för gåvans värde som för lön. Detta beror på att gåvan då jämställs med kontanter. Om det däremot är arbetsgivaren som bestämmer att istället för en julgåva så ska pengarna skänkas till en organisation så blir det ingen skattepliktig gåva för de anställda, men du som arbetsgivare får då inte göra avdrag för gåvorna.

Behöver du rådgivning i hur du ska tänka kring detta, ta kontakt med oss direkt!

Boka ett möte idag

Är du eller ditt företag i behov av rådgivning? Vi träffas gärna för att lyssna på vad din utmaning är. Tillsammans hittar vi en gemensam väg framåt!


Advise är en personligare byrå med engagemang och hjärta i Norrbotten. Vi hjälper er och ert företag med rådgivning, revision, ekonomi och skatt.