2 min | Skatt

Att tänka på inför friskvårdsbidraget 2024

Att tänka på inför friskvårdsbidraget 2024

Du som är arbetsgivare kan välja om du vill erbjuda dina anställda friskvårdsbidrag som en personalförmån. Friskvårdsbidraget är ett belopp som fastställs av dig som arbetsgivare och som dina anställda får spendera på motions- och friskvårdsrelaterade aktiviteter. Dina anställda lämnar in kvittot för bland annat olika sportaktiviteter, gymkort eller massage med mera och du som arbetsgivare betalar sedan ut en skattefri ersättning för detta.

För att ersättningen ska vara skattefri måste dock några kriterier uppfyllas:

  • Erbjudandet om friskvårdsbidrag ska rikta sig till alla anställda och med samma belopp.
  • Bidraget ska inte gå att byta mot pengar.
  • Friskvården eller aktiviteterna ska vara av mindre och enklare slag.*

*För att ersättningen ska räknas som mindre värde får arbetsgivaren erbjuda en ersättning om maximalt 5 000 kr (inklusive moms) per kalenderår.

Friskvårdsbidraget får användas till en mängd olika aktiviteter. Utgångspunkten för en godkänd aktivitet är att den ska innefatta motion eller på annat sätt främja hälsa och välmående. De aktiviteter som inte innehåller motion som exempelvis massage får inte kosta mer än 1 000 kr per tillfälle för att det ska vara skattefritt.

Några exempel på aktiviteter som friskvårdsbidraget kan användas till är gym, golf, skidåkning, massage, akupunktur, kostrådgivning, anmälningsavgift till motionslopp, nikotinavvänjning och appar eller tjänster för löpning, för att föra kostdagbok eller för träningsschema osv. För mer vägledning avseende godkända aktiviteter finns information på Skatteverkets hemsida.

Friskvårdsbidraget får dock inte användas för att hyra eller köpa träningsutrustning. Det får heller inte användas till medlemsavgifter, diplom, sjukvård eller teorikurser.

Tommy Enstedt
Tommy Enstedt Delägare, Affärsrådgivare & Auktoriserad revisor

tommy.enstedt@advisenorth.se

070-630 68 88

Boka ett möte idag

Är du eller ditt företag i behov av rådgivning? Vi träffas gärna för att lyssna på vad din utmaning är. Tillsammans hittar vi en gemensam väg framåt!


Advise är en personligare byrå med engagemang och hjärta i Norrbotten. Vi hjälper er och ert företag med rådgivning, revision, ekonomi och skatt.