1 min | Nyhet

Ny visselblåsarlag

Ny visselblåsarlag

Från och med den 17 december 2023 omfattas även mindre och medelstora företag av de nya reglerna för visselblåsarlagen. Det innebär att det ska finnas en visselblåsarfunktion på plats hos företaget. Tidigare omfattades endast större bolag av lagen.

Syftet med en visselblåsarfunktion är att organisationer lättare ska kunna upptäcka eventuella missförhållanden. Visselblåsarfunktionen är ett verktyg som används för att förebygga och bekämpa korruption, oegentligheter och kriminalitet. Genom en visselblåsarfunktion får organisationen tidigt uppgifter om eventuella misstänkta missförhållanden i verksamheten. Dessa kanske inte noteras i de vanliga rutinerna som organisationen har. För anställda kan funktionen bidra till att öka viljan att rapportera om eventuella misstänkta missförhållanden som annars inte hade rapporterats. Missförhållanden kan leda till skador för verksamheten både ekonomiskt och förtroendemässigt. Interna misstänkta överträdelser kan t ex vara:

  • Överträdelser av lagar och ramverk
  • Misstankar om oegentligheter
  • Korruption
  • Trakasserier
  • Brott

Organisationer som omfattas av lagen från och med den 17 december 2023 är organisationer med 50–249 anställda.

Läs mer här: Lag (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden

Har ni ytterligare frågor eller funderingar kring vad detta innebär för just ditt företag? Tveka inte att fråga oss så hjälper vi till!

Tommy Enstedt
Tommy Enstedt Delägare, Affärsrådgivare & Auktoriserad revisor

tommy.enstedt@advisenorth.se

070-630 68 88

Boka ett möte idag

Är du eller ditt företag i behov av rådgivning? Vi träffas gärna för att lyssna på vad din utmaning är. Tillsammans hittar vi en gemensam väg framåt!


Advise är en personligare byrå med engagemang och hjärta i Norrbotten. Vi hjälper er och ert företag med rådgivning, revision, ekonomi och skatt.