Det är snart årsskifte, vilket betyder att det är dags för ägare av fåmansföretag att se över sitt löneuttag för inkomståret 2024. Detta för att kunna tillgodoräkna sig löneunderlag för att möjliggöra låg beskattning av utdelning som görs från och med 2024. I denna artikel ger vi en översikt av regelverket och vad du som ägare behöver göra innan kalenderårets slut.
Som aktieägare i ett onoterat företag gäller specifika beskattningsregler för beskattning av utdelning från företaget. Utdelning upp till ett gränsbelopp beskattas med 20 procent och utdelning överstigande gränsbeloppet beskattas som inkomst av tjänst, vilket beroende på löneuttag och eventuella skattepliktiga förmåner kan medföra en beskattning med upp till 57 procent.
Gränsbeloppet avgör vilken utdelning som varje delägare kan ta ut med 20 procents beskattning och det är viktigt för delägare att ha koll på hur man kan minimera beskattningen av sin utdelning. Gränsbeloppet kan beräknas enligt en förenklingsregel (med ett schablonbelopp) eller enligt huvudregeln (med löneunderlag), som beaktar ägares eller dess närståendes löneuttag och företagets totalt utbetalda löner.
Förenklingsregeln: Schablonbelopp oavsett löneuttag
Om du väljer att beräkna gränsbeloppet enligt förenklingsregeln, baseras det på ett schablonbelopp motsvarande 2,75 inkomstbasbelopp. För utdelning under 2025 uppgår gränsbeloppet enligt denna regel till 209 550 kronor, oavsett ditt löneuttag. Förenklingsregeln kan endast användas i ett företag, och schablonbeloppet beräknas utifrån ägarens ägarandel i företaget.
Huvudregeln: För aktieägare med lön och anställda
Enligt huvudregeln får ägaren, baserat på sin ägarandel, beräkna ett gränsbelopp baserat på 50 procent av bolagets och eventuella dotterbolags kontant utbetalda bruttolöner. De totala bruttolönerna ska minskas med statliga lönebidrag som företaget erhållit. För att få räkna med löneunderlaget måste ägaren eller närstående uppfylla löneuttagskravet, vilket innebär att en tillräckligt hög lön måste tas ut året innan utdelningen verkställs.
Lönekravet är det lägsta av 6 inkomstbasbelopp (457 200 kronor inkomstår 2024) + 5 procent av de totala bruttolönerna i företaget och dess dotterbolag, eller 9,6 inkomstbasbelopp (731 520 kronor inkomstår 2024).
Är ni osäkra om hur just er situation ser ut inför årsskiftet tveka då inte att höra av er till oss på Advise så hjälper vi er att se över löneuttagen!