6 min | Ekonomi

Tips inför årsbokslut!

Tips inför årsbokslut!

För många företag är årsbokslutet den allra viktigaste redovisningsrapporten. Ett helt års löpande bokföring ska sammanställas i ett årsbokslut och årsredovisning vars syfte är att informera företagets alla intressenter om företagets verksamhet, resultat och ställning. Företagets intressenter är ägare, företagsledning, anställda, Kommun, Skatteverk, myndigheter, banker, andra kreditgivare, kunder, leverantörer, samarbetspartners med mera.

För att underlätta bokslutsarbetet och se till att det går så smidigt som möjligt finns det några saker som ni som företagare kan tänka på inför ett årsbokslut. Vi har sammanställt sex tips på vad som kan vara bra att hålla koll på!

Ha koll på underlagen

För att bokslutsarbetet ska bli så effektivt som möjligt är det bra om ni löpande har koll på den grundläggande bokföringen. Det kan vara lätt hänt att kvitton tappas bort eller att fakturor ligger i en hög på kontoret. Det är därför bra att få till en rutin där man kontinuerligt bokför dessa underlag för att underlätta bokslutsarbetet efter avslutat räkenskapsår.

Inför bokslutet är det även bra om ni i god tid beställer engagemangsbesked och andra värdebesked per sista dagen för räkenskapsåret, balansdagen, från er bank.

Stäm av balanskonton

Ett bra sätt för företagare att hålla koll på att bokföringen stämmer och att allt är med, är att stämma av att saldot på ert bankkonto och skattekonto stämmer med bokföringen. Det saldo ni har på bankkontot och skattekontot i er bokföring den sista dagen på året bör vara samma saldo som det är på de kontoutdrag som ni kan ta ut från er bank och Skatteverket.  

Ett tips är dock att stämma av dessa konton löpande under året. Det är lättare att identifiera eventuella fel om de stäms av regelbundet, exempelvis varje månad.

Ni kan även stämma av källskatt, sociala avgifter och moms genom att kontrollera saldot på kontona i bokföringen mot den skattedeklaration som är inlämnad för räkenskapsårets sista period.

Inventera varulagret

Har er verksamhet ett varulager så behöver det inventeras på bokslutsdagen eller i så nära anslutning till bokslutsdagen som möjligt. Vid inventeringen ska ni räkna allt material och alla varor som finns i lagret. Har ni lager på en annan lagerplats ska även det lagret räknas.

Vid inventeringen ska ni sammanställa informationen i inventeringslistor. I inventeringslistorna ska det framgå namnet på den räknade artikeln, hur stort antal av den artikeln ni har i ert lager och värdet av artikeln. Det vanligaste avseende värderingen av en artikel är att den värderas utifrån det inköpspris eller anskaffningskostnad ni har haft för den artikeln. 

Kontrollera obetalda kund- och leverantörsfakturor

På bokslutsdagen behöver ni ha koll på vilka kund- och leverantörsfakturor som ligger obetalda. Finns det fakturor som är gamla eller kreditfakturor kan det vara bra om ni går igenom dessa fakturor med kunden eller leverantören och skickar ut eventuella påminnelser.

Detta bör göras i god tid inför bokslutet för att kunna följa upp om det är något som eventuellt behöver reserveras i bokslutet.

Gå igenom periodiseringar

Periodisering av bolagets intäkter och kostnader innebär att man fördelar intäkterna och kostnaderna till den period som de avser i bokslutet. Det görs för att det redovisade resultatet för räkenskapsåret ska bli så rättvisande som möjligt.

I samband med bokslutsarbetet är det bra om ni går igenom alla kund- och leverantörsfakturor som är daterade på det nya räkenskapsåret för att se om det finns intäkter eller kostnader som ska periodiseras in och tas med i bokslutet för räkenskapsåret.

Detta gäller även om företaget har intäkter som är upparbetade innan balansdagen men som inte har fakturerats under räkenskapsåret. Dessa intäkter ska också periodiseras in i bokslutet.

Se till att bokslutet är färdigt i tid

Oavsett om ni gör bokslutet själva i företaget eller om ni anlitar en konsult för att upprätta det, är det viktigt att bokslutet är klart i god tid. Då har ni möjlighet att kontrollera att siffrorna är korrekta och justera för eventuella fel som upptäcks innan inlämning till myndigheterna ska ske. Det ger er även möjlighet att tidigare analysera resultatet och fundera över eventuella förbättringsmöjligheter.

Har bolaget revision ska bokslutet vara klart senast sex veckor innan årsstämman hålls. Årsstämman ska hållas senast sex månader efter räkenskapsårets slut. Det innebär att bokslutet för ett företag som har 31 december som räkenskapsårets sista dag ska vara klart senast mitten av maj.

Andra viktiga datum att hålla koll på är att inkomstdeklarationen för företaget ska vara inlämnad till Skatteverket senast 7 månader efter räkenskapsårets slut. Även årsredovisningen ska vara inlämnad till Bolagsverket senast 7 månader efter räkenskapsårets slut.

Behöver ni hjälp med något av ovanstående eller har några funderingar kopplat till årsbokslut, deklarationer eller revision, tveka inte att höra av er till oss!

Boka ett möte idag

Är du eller ditt företag i behov av rådgivning? Vi träffas gärna för att lyssna på vad din utmaning är. Tillsammans hittar vi en gemensam väg framåt!


Advise är en personligare byrå med engagemang och hjärta i Norrbotten. Vi hjälper er och ert företag med rådgivning, revision, ekonomi och skatt.