Generationsskiften

Generationsskiften

Familjer som äger företag ställs förr eller senare inför frågan om ett generationsskifte. Om du planerar att föra över ditt företag till någon familjemedlem finns det många aspekter att ta hänsyn till. Vem ska ta över? Hur ska skiftet gå till? Vilka av barnen ska bli delägare? Hur tryggar du din ekonomi efter pensionen?

Jag vill bli kontaktad om Generationsskiften

Oavsett hur ditt livsverk ska leva vidare, om det är via en extern försäljning eller om företaget ska drivas vidare inom familjen, så hjälper Advise dig med ett helhetsperspektiv. Vi tar hänsyn till personliga och relationsmässiga aspekter såväl som ekonomiska, skattemässiga och juridiska överväganden.

Ett stöd för dig och familjen

Vi ger dig råd i komplexa struktur- och skattefrågor, och du får förslag på lösningar som passar just dig och ditt företag. Vårt mål är att ni ska få ett skifte som upplevs rättvist för alla. Vi är med dig i hela processen från start till ett genomfört generationsskifte.

Planera i tid

Det är viktigt att det i god tid upprättas en plan för hur generationsskiftet ska genomföras. Gärna minst tre till fem år innan. Det kan vara ett känsligt område att diskutera med familjen, därför väljer många att starta diskussionen med sin revisor eller rådgivare. Som företagare får du då steg för steg koll på vilka regler som gäller, vilka förberedelser som behöver göras, tänkbara alternativ, samt goda råd från erfarna rådgivare.

En överlåtelse kan vara planerad genom köp, gåva, förtids arv eller komma överraskande, till exempel på grund av ett dödsfall. Det är tyvärr vanligt att generationsskiften inom familjer sker alldeles för sent och först när kommande generation har börjat tappa intresse för verksamheten.

Intresset för företaget

I många ägarledda företag har den befintliga generationen en uppfattning om vem i nästa generation som bör ta över. Fallenhet och intresse är bra egenskaper för framgång i olika roller, men det behöver inte innebära att en ägare alltid ska vara operativ ledare av företaget. Familjen kanske ska äga, men den dagliga verksamheten ledas av någon annan.

Vill inte någon ta över så gäller det att planera försäljningen av företaget i god tid.

Boka ett möte idag

Är du eller ditt företag i behov av rådgivning? Vi träffas gärna för att lyssna på vad din utmaning är. Tillsammans hittar vi en gemensam väg framåt!


Advise är en personligare byrå med engagemang och hjärta i Norrbotten. Vi hjälper er och ert företag med rådgivning, revision, ekonomi och skatt.